Дали анатомията на скандала се основава на истинска история?

Политиците се държат лошо. Бракове, които се разпадат на публично място. Обвинения, че богатите и могъщите се възползват от привилегията си. Това са ситуациите от реалния живот, които кабелните новинарски мрежи могат да превърнат в дни за програмиране: спомнете си, ако можете, скандала на Борис Джонсън с „партигата“ от преди няколко дни или скорошните премеждия на Риши Сунак, финансовия канцлер, чиято жена данъците станаха обект на международно внимание, но се оказа, че са също толкова завладяващи, когато са измислени.

в новата серия анатомия на скандала, стриймиращ сега в Netflix, изгряващ политик на име Джеймс Уайтхаус (изигран от Рупърт Френд) намира, че привидно перфектният му живот е преобърнат, когато бивш служител, с когото е имал връзка, го обвинява в сексуално насилие. Инцидентът почти моментално се превръща в таблоиден материал и излиза извън контрол, заплашвайки да унищожи брака му, да сложи край на кариерата му, да разкрие неприятни тайни от годините му в Оксфорд и може би дори да свали добрия му приятел министър-председателя. И докато сериалът със сигурност не е базиран на събития от реалния живот, а по-скоро е адаптиран от роман на Сара Вон от 2018 г., разгръщащата се драма не може да не се чувства изтръгната от заглавията. Как се случи това? Тук режисьорът на сериала SJ Clarkson и писателят/създател Мелиса Джеймс Гибсън обясняват.

анатомия на скандала Той е базиран на книга, а не на реалния живот. Най-вече.

Рупърт Френд като Джеймс Уайтхаус в „Анатомия на един скандал“, наличен сега в Netflix.

Ана Кристина Блуменкрон

„Книгата, по която е базирана поредицата, е на Сара Вон“, казва Гибсън. „Тя отиде в Оксфорд и въпреки че каза, че историята не се основава на никого конкретно, тя със сигурност е базирана на обстановка и ние се опитахме да приемем това и да продължим напред.“

Вярно е, че светът на властта и привилегиите, който възниква от най-известните британски училища, е писан подробно в художествената литература и има дълга история на шокиращи романи, които се развиват в световните елитни институции. (Документалната литература също се фокусира върху този свят; Кларксън посочва, че книгата на фотографа Дафид Джоунс Оксфорд: Последното ура също се оказа важна референция за сериала.) И докато истинските възпитаници на Оксфорд, от Оскар Уайлд до Ема Уотсън, са имали свои неприятни моменти в очите на обществеността, Кларксън казва, че предвид темата на книгата на Вон, фантастиката играе перфектно със съществуващ. общественото възприятие. „Това са измислени герои“, казва той, „но това не означава, че няма области, които понякога се пресичат с реалния свят“.

Ако героите се чувстват познати, това е смисълът.

анатомия на една скандална истинска история

Мишел Докъри играе адвокат Кейт Уудкрофт в “Анатомия на един скандал”.

С любезното съдействие на Netflix

Джеймс Уайтхаус не е истински човек. За съжаление, нито съпругата му Софи, възхитително изиграна от Сиена Милър. Нито е коравият адвокат на Мишел Докъри, Кейт Уудкрофт, или някой друг, който се появява в анатомия на скандала екран. Но всеки от тях се чувства специфичен и разпознаваем, а това не е ли достатъчно близко?

„Това е изследване на поведението и психологията“, казва Гибсън за сериала. „Общото за хората, които се опитват да се измъкнат от подобни неща, е, че смятат, че правилата, лично или професионално, не важат за тях.

ГЛЕДАМ АНАТОМИЯ НА СКАНДАЛ СЕГА

Също подобно на реалния живот, чувствата към хората, които виждаме на екрана, ще се променят през целия сезон. „Искаме да се чувства истински и заземен, но с някакъв чар“, обяснява Кларксън. „Поглеждаш къщата му и си мислиш, това е мястото, където бих искал да живея. Но с напредването на историята започваш да се чудиш, заслужава си?”

Което не означава, че реалният свят е напълно игнориран.

анатомия на една скандална истинска история

Сериалът проследява група от привилегировани британци от годините им в Оксфорд до най-високите постове в правителството.

С любезното съдействие на Netflix

Романът на Сара Вон можеше да бъде чудесна отправна точка за създаване Скандал— „Беше фантастично разказване“, казва Кларксън, „просто знаех, че ще бъде страхотна сапунена опера“ — но не само фантастиката повлия на сериала.

„Прочетох много вестници и се опитах да се потопя в този светоглед“, казва Гибсън, който също е чел книгите на Джордж Оруел. 1984 г докато работи по сериала, казва той. „Прочетох толкова много ежедневна поща и на Огледало и се опита да поеме широтата му. Това, което ме интересуваше като аутсайдер, беше да видя как класата фигурира в културата и винаги е била. [in Britain] по начин, който тук не е съвсем същият. Изглежда много повече като фиксирана единица; ако сте роден в определена част от обществото, възможностите са затворени за вас. Ето защо беше важно да не адаптираме историята и да я преместим в Съединените щати, тя ще загуби голяма част от богатството си.”

Кларксън отбелязва, че шоуто включваше и познанията на правни експерти, за да помогнат сцените в съдебната зала да се чувстват възможно най-реални. „Искахме да изглежда правдоподобно“, казва той, преди да добави, че някои от шумните сцени на колежански партита също са вдъхновени от реалния свят. “Ходих на някои партита през 90-те, така че това беше полезно.”

В крайна сметка какво е истинско или не може да няма значение.

анатомия на една скандална истинска история

Сиена Милър като Софи Уайтхаус в анатомия на скандаласега в Netflix.

Ана Кристина Блуменкрон

Дали Джеймс Уайтхаус е изцяло гримиран или поръсен тук-там с аспекти на реални британски политици, е почти без значение, когато вземете предвид какво анатомия на скандаланаистина се надявам да направя. „Това е отлична телевизия, достоен за преяждане, но също така ви кара да се замислите“, казва Кларксън.

Сериалът има за цел да повдигне въпроси за властта, привилегиите и как светът днес се справя с проблемите. Той възбужда институции и традиции, а реакциите на обрати в сюжета може всъщност да разкрият повече за зрителите, отколкото това, което е на екрана.

„С адаптациите винаги мислите за възможности да продължите историята“, казва Гибсън. „За мен пътят към това беше, че отговорих на тази връзка между тези две жени. [played by Miller and Dockery]. В цялата история между тях има невидима връзка. Те обмислят себе си и своето място в обществото. Винаги е интересно да се види как хората на власт се опитват да останат на върха, успешни или не.”


Това съдържание е създадено и поддържано от трета страна и се импортира в тази страница, за да помогне на потребителите да предоставят своите имейл адреси. Може да успеете да намерите повече информация за това и подобно съдържание на piano.io

Leave a Comment