Как би изглеждало бъдещето без пароли, кога може да се случи

Управлението на вашите пароли онлайн може да бъде трудна задача.

Създаването на дълги и сложни пароли, които най-добре възпират киберкрадците, особено за десетки различни онлайн акаунти, може да бъде досадно. Но е необходимо, като се има предвид рекордния брой нарушения на данните в САЩ миналата година.

Ето защо е толкова изкушаващо да мечтаете за бъдеще, в което никой не трябва непрекъснато да актуализира и променя паролите онлайн, за да изпревари хакерите и да запази данните защитени. Ето добрата новина: Някои от най-големите имена в технологиите вече казват, че мечтата за интернет без парола е близо до това да стане реалност. Apple, Google и Microsoft са сред онези, които се опитват да проправят пътя.

В това обнадеждаващо бъдеще все пак ще трябва да докажете своята самоличност, за да получите достъп до вашите акаунти и информация. Но поне няма да ви се налага да помните безкрайни низове от уникални пароли от осем знака (или повече), нали?

Е, може би не съвсем. Отговорът все още е малко сложен.

Какви опции без парола вече съществуват?

На теория премахването на пароли от вашето уравнение за киберсигурност анулира това, което бившият министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф нарече „най-слабото звено в киберсигурността“. Според Verizon повече от 80% от нарушенията на данните са резултат от слаби или компрометирани пароли.

През септември Microsoft обяви, че нейните потребители могат напълно да влизат без парола за достъп до услуги като Windows, Xbox и Microsoft 365. Вместо това потребителите на Microsoft могат да използват опции като приложенията Windows Hello или Microsoft Authenticator, които използват пръстови отпечатъци или пръстови отпечатъци. инструменти за разпознаване в помощ. се свързвате сигурно.

Microsoft също така позволява на потребителите да влизат с код за потвърждение, изпратен на техния телефон или имейл, или с физически ключ за сигурност, подобен на USB устройство, който се включва във вашия компютър и представлява уникално криптиране за вас и вашето устройство.

Джой Чик, вицепрезидент по идентичността на Microsoft, написа в публикация в блога на компанията през септември, че инструменти като двуфакторна автентификация са помогнали за подобряване на сигурността на потребителските акаунти през последните години, но хакерите все още не могат. Те могат да намерят начини да заобиколят тези допълнителни мерки. „Докато паролите все още са част от уравнението, те са уязвими“, пише той.

По същия начин Google продава физически ключове за сигурност, а приложението му Smart Lock ви позволява да докоснете бутон на вашето устройство с Android или iOS, за да влезете в акаунта си в Google в мрежата. През май 2021 г. компанията заяви, че тези инструменти са част от работата на Google за „създаване на бъдеще, в което един ден няма да имате нужда от парола“.

Устройствата на Apple използват функции Touch ID и Face ID от няколко години. Компанията също така разработва своята функция за пароли, за да ви позволи да използвате същите тези инструменти за разпознаване на пръстови отпечатъци или лице, за да създавате влизания без пароли за приложения и акаунти на вашите iOS устройства.

Така че в известен смисъл бъдещето без пароли вече е тук: Microsoft казва, че „почти 100%“ от служителите на компанията използват опции без парола, за да влизат в своите корпоративни акаунти. Но накарането на всички компании да предложат опции без пароли на служителите и клиентите трябва да отнеме известно време и може да мине известно време, преди всеки да се почувства достатъчно сигурен, за да промени паролите с нещо ново.

Това също не е единственият проблем.

Колко безопасни са те?

Изцялото премахване на пароли не е без риск.

Първо, хакерите могат да прихващат кодове за потвърждение, изпратени по имейл или текстово съобщение. Още по-страшно: хакерите демонстрираха способността си да заблуждават системите за пръстови отпечатъци и лицево разпознаване, като понякога крадат биометричните им данни. Колкото и да е досадно да промените паролата си, е много по-трудно да промените лицето или пръстовите си отпечатъци.

Второ, някои от днешните опции без парола все още ви молят да създадете ПИН или въпроси за сигурност, за да архивирате акаунта си. Това не е твърде различно от това да имате парола. С други думи, технологичните компании все още не са усъвършенствали технологията.

И трето, има проблем с широкото приемане. Както Wired посочи миналата година, повечето функции без пароли изискват да имате смартфон или някакъв друг вид сравнително ново устройство. И докато огромното мнозинство от американците притежават смартфон, тези устройства се различават драстично по отношение на възрастта и вътрешния хардуер.

Освен това технологичните компании все още трябва да направят онлайн акаунти достъпни за множество платформи, не само за смартфони, а също и за хора, които не притежават смартфони, около 15% от САЩ.

С други думи, вероятно ще мине известно време, преди паролите да изчезнат напълно. Насладете се на въвеждането на вашите дълги и сложни низове в полетата за вход, докато можете.

Регистрирай се сега: Станете по-умни за парите и кариерата си с нашия седмичен бюлетин

Не пропускайте:

Ако паролите ви са по-къси от 8 знака, променете ги незабавно, казва ново проучване

Това са 20-те най-често срещани пароли, изтекли в тъмната мрежа. Уверете се, че никой от тях не е ваш.

.

Leave a Comment