Как да настроите и използвате няколко монитора в Windows 11

Ако прекарвате безброй часове на ден на вашия компютър, разпределянето на работното ви натоварване на два или повече екрана може да ви помогне да увеличите продуктивността и уменията си за многозадачност в по-голяма степен. Въпреки това, настройката на няколко монитора надхвърля простото свързване на дисплеите чрез кабел.

Windows 11 прави процеса по-лесен и много по-приятен, благодарение на шепата специални функции, които предлага. По-долу ще разгледаме как можете да свържете няколко монитора към операционна система Windows 11 и след това да персонализирате настройките, за да отговарят най-добре на вашите нужди.


Защо да използвате няколко монитора?

Основното предимство от използването на множество монитори е, че ви дава повече екранни площи, с които да работите. Помислете колко пъти отваряте нови раздели и прозорци на компютъра си, докато работите. След това постоянно превключвате между тези, върху които работите, и тези, които използвате за изследване, което отнема доста време.

Множеството монитори ви помагат да останете фокусирани, като същевременно улесняват комуникацията и творчеството. Можете да използвате основния си екран, за да се съсредоточите върху важни задачи и да прекъснете този фокус, за да погледнете вторичния екран, когато се появи нещо важно. От време на време може дори да искате да гледате нещо в Netflix на хоризонталния екран, докато завършите работата на портретния си екран.

МАКЕЙЗА НА ВИДЕО НА ДЕНЯ

Въпреки това, ще ви трябва прилично количество изчислителна мощност на вашия компютър, за да използвате настройката за няколко монитора. Обикновено компютрите от среден клас с Core i5 CPU и по-високи трябва да свършат работата. Нека да видим как да свържете и използвате няколко дисплея в Windows 11.

1. Настройте множество монитори

За да започнете, трябва да свържете втория си монитор към основния си дисплей, да изберете основния си дисплей и да изберете как искате да видите втория екран. Всички тези точки обсъдихме подробно по-долу.

1. Свържете втория монитор

Проверете вида на връзката, която може да ви е необходима, за да свържете втория монитор. Разберете дали компютърът ви поддържа VGA или HDMI. Може да се нуждаете от сплитер, в зависимост от вашите изисквания.

След като свържете кабелите, включете монитора. В този момент, ако Windows 11 открие новия монитор, той ще ви уведоми и вторият монитор ще отразява основния ви дисплей по подразбиране.


Ако не го открие автоматично, следвайте стъпките, посочени по-долу:

 1. Стартирайте настройките на Windows и изберете Система от левия панел.
 2. Кликнете върху Да покажа от дясната страна на прозореца.

 3. Проверете дали всички екрани се появяват в прозореца на екрана. Ако един липсва, разширете множество екрани раздел и щракнете върху Откриване бутон.

Вече трябва да можете да видите липсващия монитор. Въпреки това, ако все още не можете, препоръчваме да проверите дали кабелите, които използвате, работят правилно.

2. Изберете начален екран

След като вторият монитор е свързан успешно, е време да изберете основния дисплей. Основният екран ще бъде основното ви работно място, където Windows ще показва всички настройки.

По подразбиране, когато добавите друг монитор към вашата система, Windows избира първия монитор като основен дисплей. Можете обаче да промените тази настройка според вашите изисквания.

Следвайте тези стъпки, за да изберете начален екран:

 1. Стартирайте настройките на Windows и изберете Система от левия панел.
 2. Кликнете върху Да покажа от дясната страна на прозореца.
 3. Изберете предпочитания екран и поставете отметка в квадратчето, свързано с Направете това мой начален екран опция.

Това е. Избраният от вас екран трябва да бъде зададен като основен екран.

3. Изберете режим на показване

Windows 11 предлага следните 4 режима на показване за множество монитори:

 • само компютърен екран – ще се използва само основният ви екран.
 • Да покажа – вторичният екран ще отразява дисплея на основния ви екран.
 • За удължаване – вторият екран ще бъде разширение на първия екран, което е идеално за моменти, когато искате да работите на по-голям екран от обикновено.
 • само втори екран – ще се използва само вашият вторичен екран.

За да изберете режим на показване, натиснете Печалба + П клавиши едновременно, за да стартирате функцията Project. Просто изберете предпочитания от вас режим от плаващата джаджа.

Като алтернатива можете също да изберете режим на показване от настройките на Windows 11. Следвайте тези стъпки, ако искате да направите промените чрез Настройки:

 1. Стартирайте настройките на Windows и изберете Система от левия панел.
 2. Кликнете върху Да покажа от дясната страна на прозореца.
 3. Изберете екрана, който искате да персонализирате, и разгънете падащото меню долу вдясно. Изберете предпочитаната от вас опция от списъка.

И ето го. Вашата собствена настройка за няколко монитора е готова!

2. Персонализирайте настройките за няколко монитора

Сега, когато вторичните екрани са функционални, можете да персонализирате настройките, като си играете с настройките на фона, регулирате разделителната способност и активирате разширени функции като HDR.

1. Изберете разделителна способност на екрана

Ако не сте доволни от разделителната способност на екрана на някой от екраните, следвайте тези стъпки, за да я промените:

 1. Стартирайте настройките на дисплея и изберете монитора, който искате да персонализирате.
 2. Разширете падащото меню до Резолюция на екрана под Мащаб и оформление и изберете желаната разделителна способност.

2. Активирайте HDR

Добавянето на HDR към изживяването ви при гледане прави всичко на екрана ви да изглежда по-ярко, по-рязко и по-цветно. Традиционният дисплей (наричан още стандартен динамичен диапазон) обикновено показва детайли само в най-светлите или най-тъмните области на екрана.

С HDR можете също да видите детайлите между екстремните зони. Накратко, това прави всичко да изглежда по-реалистично. Ако вашето устройство поддържа тази функция, струва си да опитате.

Ето как можете да активирате HDR при настройка на няколко монитора:

 1. Стартирайте настройките на дисплея, като следвате стъпките по-горе.
 2. Изберете предпочитания от вас монитор за тази функция и под Яркост и цвят включете превключвателя на използвайте HDR.

3. Промяна на фона

Новите монитори не трябва да са скучни! Можете допълнително да персонализирате изживяването си с двоен екран, като изберете различен фон за всеки екран. Освен това, ако искате различни фонове, можете да използвате функцията за слайдшоу.

Ето какво трябва да направите:

 1. Стартирайте настройките на Windows и изберете Персонализиране от левия панел.
 2. Кликнете върху отдолу От дясната страна.

 3. Разширете падащото меню до Персонализирайте фона си и изберете Изображение.

 4. Кликнете върху Сърфиране и изберете изображение.

 5. След това щракнете с десния бутон върху изображението, което сте избрали, и изберете монитора, на който искате да го покажете.
 6. След като приключите, повторете същия процес, за да добавите различни фонове на други монитори.

За да оживите нещата, можете да поддържате тапетите на работния си плот да се променят редовно. Следвайте стъпките по-долу, за да използвате функцията за слайдшоу:

 1. Стартирайте настройките на Windows и изберете Персонализиране от левия панел.
 2. Кликнете върху отдолу От дясната страна.
 3. Разширете падащото меню до Персонализирайте фона си и изберете Слайдшоу.

 4. Щракнете върху бутона Преглед и изберете папка с изображения. Изображенията в избраната от вас папка ще се въртят периодично.
 5. След това разширете падащото меню до преобразяване всеки и изберете желаната честота.
 6. Включете лоста на Разбъркайте реда на изображенията опция.

 7. След това, ако използвате изображения с различни размери, разгънете падащото меню до Изберете настройка и изберете Напълни.

Windows 11 автоматично ще присвои тапет въз основа на скоростта на въртене, която изберете, когато изпълните тези стъпки.

Използвайте настройката за няколко монитора

Работата с множество монитори се чувства доста футуристична и готина. Освен това Windows 11 върши добра работа с управлението на множеството ви монитори, което прави целия процес лесен.


В случай, че искате да отидете още една стъпка, за да управлявате множеството си дисплеи, има приложения за управление на множество монитори на трети страни, които можете да използвате. С тях можете да премествате и увеличавате прозорците, да персонализирате курсорите и да имате достъп до разширени опции за персонализиране.


пикселизиран курсор

Курсорът не отговаря в определена област в Windows 11? Ето решението

прочетете следващия


за автора

Leave a Comment