Обвинени банки и супермаркети в Обединеното кралство, че подкрепят обезлесяването в Бразилия | Бразилия

Глобални финансисти, британски супермаркети и италиански доставчик на кожа подкрепиха обезлесяването, заграбването на земя и използването на робски труд в Бразилия чрез финансиране и складиране на продукти от бразилския месен гигант JBS, се казва в разследване в петък.

Финансовите институции, споменати в доклада за разследването, са HSBC, Barclays, Santander, Deutsche Bank, BlackRock и JP Morgan. В доклада се казва, че институциите „през годините са насочили милиарди долари към JBS и продължават да го правят, като в същото време се ангажират да премахнат обезлесяването от своите портфейли“.

В доклада се отбелязва, че Barclays улесни сделката за облигации за JBS на стойност близо 1 милиард долара миналата година и казва, че банката „непрекъснато е работила с [JBS] в продължение на няколко години въпреки многобройните доклади на Global Witness за компанията.” Докладът също така установи, че между “септември и октомври миналата година инвестиционните компании, контролирани от Deutsche Bank, HSBC, Santander, BlackRock и JP Morgan”, притежават акции на стойност над 293 милиона долара в JBS.

Супермаркетите, продаващи продукти, използващи говеждо месо JBS, които бяха прегледани през февруари тази година, бяха посочени като Sainsbury’s, Iceland и Asda. Докладът посочва италианския доставчик на кожа Gruppo Mastrotto като купувач на кожи на JBS.

Global Witness, който проведе изследването, каза, че констатациите му са дошли, „когато обезлесяването достига рекордни нива“ и докато „демонтирането на екологичните политики и отслабването на агенциите за опазване на околната среда под [Brazil’s president, Jair] Болсонаро е изтъкнат като ключови рискове, които могат да доведат Амазонка до необратим повратна точка, с опустошителни последици за коренното население и местните общности, глобалния климат и биоразнообразието.

Разследването открои два различни типа проблеми във веригата на доставки за JBS, преки и непреки. В директната верига за доставки докладът установи, че JBS доставя добитък „от 144 ранчота в амазонския щат Пара, които съдържаха повече от 10 000 незаконно изчистени футболни игрища в Амазонка, противно на законовите си задължения за липса на обезлесяване.

В доклада се казва, че в непряката верига за доставки JBS “не е успяла да наблюдава допълнителни 1600 ранчота”, които според него са свързани с 57 000 футболни игрища, както законно, така и незаконно обезлесяване.

В отговор на твърденията в доклада, Global Witness каза, че JBS отрече твърдението, че 144-те ранчота за директни доставки не са в съответствие с нейната политика за забрана на обезлесяването.

В изявление пред The ​​Guardian JBS каза, че е блокирала един от директните доставчици в Пара „веднага след като получихме обвиненията на НПО за по-голяма измамна дейност“. В изявлението се казва, че JBS има „политика на нулева толерантност към незаконно обезлесяване, заграбване на земя, робски труд или нарушения на човешките права, свързани с нашите вериги за доставки“.

JBS заяви, че се придържа към своите „собствени протоколи за надлежна проверка, съгласувани от държавата и отговорните неправителствени организации и обществени поръчки по всяко време“ и е използвала „най-добрите налични официални данни за скрининг на всички потенциални доставчици в зона три пъти по-голяма от“. Обединеното кралство, на ежедневна база през последните 10 години и… незабавно блокираше всяка ферма, която не отговаряше на изискванията.

JBS обеща да наблюдава цялата си верига за доставки до 2025 г., включително проблемните непреки доставчици, но казва, че въпреки исканията си бразилското правителство не е успяло да предостави някои от необходимите записи. В сътрудничество с Службата за разследваща журналистика и репортер Бразилия, The Guardian по-рано разкри връзки с незаконно обезлесяване във веригите за доставки на JBS. Компанията се реорганизира и се ангажира да постигне нетни нулеви емисии до 2040 г.

В отговор на твърденията на доклада, че съхранява месни продукти на JBS, говорител на Sainsbury каза, че „връзката между животновъдството и унищожаването на екосистеми като Амазонка, Серадо и Пантанал е сложен въпрос, който ние приемаме сериозно“. Той добави, че въпреки усилията за разрешаване на проблемите, „не е постигнат достатъчно напредък“ и в резултат на това „ние вече не предлагаме пресни продукти от прясно говеждо месо със собствена марка от Бразилия. Ние също така се ангажираме да спрем снабдяването със собствена марка солонина от Бразилия, за да гарантираме, че нашият продукт не допринася за обезлесяването.

Asda каза в имейл, че „не доставя нито един от своите продукти от доставчика, посочен в това разследване“. Връзката в доклада между Asda и JBS е направена на базата на това, че Asda е заредила Exeter солено говеждо месо. Asda каза в имейл до The Guardian, че вече не предлага продукти на Exeter.

Говорител на Сантандер каза пред The ​​Guardian, че “той е ангажиран със защитата на Амазонка и прилага строги политики, които управляват финансовата ни дейност в региона”. Той добави, че очаква „клиентите за преработка на месо в Амазонка да имат напълно проследима верига за доставки, която е без обезлесяване до 2025 г., включително непреки доставчици на добитък, като предпоставка за отпускане на кредит. Вярваме, че това е най-амбициозният кредитен стандарт на всяка банка в региона.”

Говорител на Deutsche Bank каза пред The ​​Guardian, че тя „съзнателно не финансира дейности, които водят до изсичане на първични гори, включват незаконна сеч или преобразуване на гори с висока консервационна стойност, гори с високо съдържание на въглерод или торфища. Когато работим с конгломерати, полагаме значителни усилия, за да гарантираме, че нашето финансиране отива само за дейности, които са в съответствие с нашите политики.”

HSBC препраща The Guardian към своя отговор в доклада, в който се казва, че неговият „бизнес за управление на активи притежава акции в гиганта за говеждо месо от името на други“ и че няма влияние върху решението да инвестира в JBS.

BlackRock също така посочи отговорите на The Guardian в доклада, че се е ангажирала с „компанията, за да търси по-добро изпълнение на своите ангажименти“ и че нейният „протокол на гласуване на годишното събрание на акционерите на JBS“ показва, че той „възразява срещу лошия надзор на компанията върху риска управленски процеси, включително неговата устойчивост.

JP Morgan каза пред The ​​Guardian, че е отказал да коментира обвиненията.

Barclays отказа да коментира пред The ​​Guardian, но каза на Global Witness, че се ангажира да помогне на своите „корпоративни клиенти да постигнат нулево нетно обезлесяване“.

Gruppo Mastrotto каза на Global Witness, че въпреки че е признала, че е купувала от кожарската фабрика на JBS в Пара, обемите на покупките са били малки и оттогава тя е спряла да купува от JBS. Междувременно Исландия каза на Global Witness, че се е ангажирала със своите доставчици, за да гарантира, че те доставят отговорно говеждото си месо.

Leave a Comment