„Перлата загуби блясъка си“: експатите от Шанхай напускат поради правилата на COVID | Бизнес и икономика

Тайпе, Тайван – Тъй като строгото блокиране на Шанхай COVID-19 навлиза във втория си месец, жителите на емигранти се стичат, тенденция, която в дългосрочен план може да застраши статута на града като глобален бизнес център.

Драконовските ограничения на правителството предизвикаха редки порицания от чуждестранни бизнес групи и доведоха до това, че Съединените щати наредиха евакуацията на целия персонал, който не е спешен, в тяхното консулство.

Британската търговска камара изчисли, че международните училища са на път да загубят 40% от персонала си до началото на следващата учебна година.

В онлайн проучване на експати по-рано този месец, 85 процента от близо 1000 респонденти казаха, че обмислят да напуснат Китай поради опита си с блокирането.

„Това беше дълго време“, каза пред Al Jazeera Алекс Дънкан, основател на базираната в Шанхай маркетинг компания KAWO. „Има огромно нарастващо изселване от началото на COVID. Но това блокиране принуди онези, които обмисляха да напуснат известно време, да вземат окончателно решение.”

Тенденцията предполага, че Шанхай може би следва траекторията на Хонконг, който е свидетел на изселване на чуждестранни жители и бизнес на фона на рязко влошаване на правата и свободите и драконовска стратегия за “нулева динамика на COVID”, която изолира града на света повече от две години.

С най-високата концентрация на чуждестранна бизнес дейност от всеки град в Китай, съдбата на Шанхай може да се окаже още по-решаваща за доверието на инвеститорите и общата бизнес среда във втората по големина икономика в света.

Шанхай има най-високата концентрация на чуждестранна бизнес дейност от всеки град в Китай [File: Aly Song/Reuters]

„Хонконг някога е бил и врата към Китай за чуждестранни компании, но с развитието на Китай… Шанхай стана по-силна база за бизнес операции и днес повече от 700 чуждестранни компании имат регионални централи в Шанхай“, Кенет Джарет, старши съветник за Китай в Олбрайт Стоунбридж. Група, каза той пред Al Jazeera.

„Чуждестранната бизнес общност играе важна роля“, добави Джарет. “Чуждестранните компании представляват 20 процента от заетостта в Шанхай, 50 процента от неговите научноизследователски и развойни дейности и 67 процента от стойността на търговията на вноса и износа, според правителствената статистика.”

Бил Русо, основателят на Automobility, консултантска компания, която се фокусира върху китайската автомобилна индустрия, описа Шанхай като “незаменим” за чуждестранната бизнес общност.

„Няма друго място в Китай, което да се доближава до чужденците по отношение на благоприятна бизнес среда за работа“, каза Русо пред Al Jazeera, казвайки, че Китай е вдъхнал нов живот на световния автомобилен пазар през последните десетилетия.

Русо каза, че той и много други бизнесмени са се чувствали късметлии, че са били част от икономическото чудо на Китай, което се случва веднъж в живота, но че страната губи блясъка си.

„Китай се справи с това и трябва да му отдадем дължимото, но с тъга трябва да кажа, че не съм сигурен, че вече го прави“, каза той.

Дългосрочна тенденция

Пандемията ускорява дългосрочна тенденция. Броят на чужденците в Шанхай е намалял с повече от 20%, от 208 000 през 2011 г. до около 163 000 през 2021 г. Спадът е още по-екстремен в Пекин, където броят на чуждестранните жители намаля с 40% от 2010 г. до около 63 000 последно. година.

Русо каза, че е бил изненадан, когато е привлякъл погледите на местните жители по време на последното си посещение в столицата, нещо, което рядко се е случвало, когато е живял в Пекин между 2004 и 2013 г.

„Отново станахте екзотика“, каза той, спекулирайки, че подобна промяна може да се случи в Шанхай.

Джарет, съветникът на групата Олбрайт Стоунбридж, каза, че макар да има причина за безпокойство, все още е преждевременно да се обявява изход от Шанхай.

„Китай е пазар от стратегическо значение и една (повечето чуждестранни мултинационални компании) има дългосрочен ангажимент“, каза той. „Можем да видим ускорени усилия за по-нататъшно локализиране на висшите ръководни длъжности.“

Изглежда, че паричните потоци също се локализират. Китай наблюдава безпрецедентен отлив на чуждестранен капитал през последните седмици. Проучване на Търговската камара на САЩ установи, че повечето американски компании в Китай по същество са замразили инвестиционните планове за 2022 г.

„Това не само се отразява на притока на чуждестранен капитал в Китай, но също така виждаме как все повече китайски стартиращи компании се отклоняват от международните пазари, където са отивали преди, за да набират капитал на вътрешния пазар“, каза Русо.

Преместването на китайски капитал съвпада с нарастващите предпочитания сред фирмите за рисков капитал към местни предприемачи.

„Има общото усещане, че ние (чуждестранните предприемачи) вече не предоставяме уникално предимство“, каза Дънкан, основател на новата компания. „Че само местните могат наистина да успеят в Китай сега.

Дънкан каза, че тази промяна следва узряването на вътрешния пазар на Китай, който сега се нуждае от по-малко принос от международни инвестиции, отколкото в главоломните години на бърз растеж. Това също отразява променящия се характер на сектора на услугите в Шанхай.

„Със сигурност не бихте създали бизнес, насочен към емигранти в наши дни“, каза той.

Китайският президент Си Дзинпин изнася основно обръщение на церемонията по откриването на форума Боао за Азия чрез видео връзка
Китайският президент Си Дзинпин обеща да поддържа драконовската политика на страната „Нулев динамичен COVID“. [Kevin Yao/Reuters]

Нарастващият гняв и неудовлетвореност в чуждестранната бизнес общност не направиха малко за промяна на политиката. Въпреки нарастващите социални и икономически разходи, китайският президент Си Дзинпин многократно се застъпва за подход с „нулев COVID“, казвайки на икономически форум миналата седмица, че приоритетът трябва да бъде „защитата на живота и здравето на хората“.

„Проблемът е да се гарантира, че това, което се случва сега, няма да стане постоянно“, каза Кер Гибс, който беше президент на AmCham Shanghai от 2019 до 2021 г., пред Al Jazeera.

„Изглежда, че китайските власти са решили как да се справят с COVID и ние не можем да направим малко, за да повлияем на това.

„Опитах се много усилено да ги накарам да видят COVID като общ глобален проблем… COVID не вижда граници, нито ваксините…“ добави Гибс. „Китай трябваше да одобри високоефективна иРНК ваксина преди година, без значение откъде идва. Сега те са заседнали.”

Джарет каза, че най-добрата надежда на бизнес групите е да успеят да убедят властите да променят, вместо да изоставят, противоречивата политика за минимизиране на икономическите сривове. В понеделник властите заявиха, че планират да преминат към по-целенасочено прилагане на ограниченията в по-малки зони около потвърдени случаи.

„Така че ще видите, че (търговските) камари предлагат конкретни предложения относно логистичните пречки и движението на хора, както и дават на правителството проверка на реалността на мерките, които може да не работят по предназначение. той каза.

Дънкан каза, че не изглежда има последователна позиция в правителството относно необходимостта от задържане на чуждестранни компании и таланти.

„Службата за чуждестранни инвестиции в Шанхай не е доволна от ситуацията и все още иска да запази Шанхай отворен и да остане жизнен, мултикултурен глобален център наравно с, да речем, Ню Йорк или Париж“, каза той, но „те са изправени пред по-рестриктивни агенции. като имиграцията.

Русо, нюйоркчанин, каза, че Шанхай е загубил чара, който някога му напомняше за родния му град.

„Ако има нещо трагично през последните месеци, това е, че перлата е загубила блясъка си“, каза той.

„Хората отиват на места, където имат най-добрия шанс да живеят живот както преди, те се опитват да се върнат към нормалното. Не сме сигурни как ще изглежда другата страна и все още не сме там… но ако това е новото нормално (за Китай), много други ще напуснат.”

.

Leave a Comment