FTX/ Defi: Ако изглежда като патица и кряка като патица. . .

Чук-чук! Тук идва колата на крипто клоун.

Сам Банкман-Фрайд, главен изпълнителен директор и основател на базираната на Бахамите крипто борса FTX, се появи в отличния подкаст Odd Lots на Bloomberg в понеделник и към него се присъединиха Мат Левайн от Борг, заедно с редовните водещи Джо Уайзентал и Трейси Алоуей.

Bankman-Fried е широко смятан за един от най-умните, най-благоприятни към системата момчета в целия крипто свят, след като наскоро беше ухажван от Goldman Sachs в нещо, което може да бъде защита срещу поглъщането на Pac-Man. Левайн се възползва от възможността да попита SBF за механиката на „отглеждането на добив“, което включва залагане на монети или жетони в замяна на някаква форма на лихва.

Ливайн:

Можете ли да ми дадете интуитивно разбиране за земеделието? Искам да кажа, като мен, земеделието е като продажба на някои структурирани пут опции и вземане на премия, но може би има по-сложно разбиране от това.

Сам Банкман-Фрайд:

Позволете ми да ви дам един вид играчка, която всъщност смятам, че има изненадващо легитимност за това какво може да означава селското стопанство. Знаеш ли, откъде да започнеш? Започвате с компания, която изгражда кутия и на практика тази кутия вероятно я обличат така, че да изглежда като протокол, който ще промени живота, знаете ли, ще промени света и ще смени всички големи банки за 38 дни или така . да бъде. Може би засега той ще игнорира това, което прави или ще се преструва, че буквално не прави нищо. Това е просто кутия. И така, какъв е този протокол? Казва се “Протокол X”, това е кутия и вие взимате жетон. Можете да вземете Ethereum, можете да го поставите в кутията и да го извадите от кутията. Добре, поставяте го в кутията и получавате като, знаете ли, IOU за поставянето му в кутията и след това можете да осребрите тази IOU за жетона.

Досега това, което описахме, е най-тъпият ETF или ADR в света или нещо подобно. Не прави нищо повече от това да ви позволява да поставите неща в него, ако искате. И тогава този протокол издава токен, ще го наречем както и да е, „X токен“. И токенът X обещава, че всичко интересно, което се случи заради тази кутия, в крайна сметка ще може да бъде използвано от, знаете, гласуването за управление на притежателите на токен X. Можете да гласувате какво да правите с печалбите или други готини неща, които се случват с тази кутия. И разбира се, засега не сме дали точно убедителна причина защо някога ще има приходи от тази кутия, но не знам, знаете ли, може би има, така че от това започнете. .

И тогава вие казвате, добре, добре, имате тази кутия и имате токена X и протоколът на кутията декларира, или може би гласува за правителството във веригата, или, знаете, нещо подобно, това е, което правят. Това, което те ще направят, е да вземат половината от всички токени X, които са преизсечени. Може би две трети ще, две трети ще предложат X жетони и ще ги раздадат безплатно на всеки, който използва кутията. Така че всеки, който отиде, вземе малко пари, сложи ги в кутията, всеки ден ще пуска, нали знаете, 1% от токена X, пропорционално разпределен между всеки, който сложи пари в кутията. Това е всичко за сега, това, което прави токенът X, той се доставя на хората на касата. И сега какво се случва? Е, токен X има някаква пазарна капитализация, нали? Вероятно не е нула. Да кажем, че това е пазар от 20 милиона долара…

Ливайн:

Чакай чакай чакай, от първите принципи трябва да е нула, но това е добре.

SBF:

Сигурен. Добре. Напълно разумни коментари.

Ливайн:

Искам да кажа, че това не е съвсем вярно, но когато го опишете по този напълно циничен начин, звучи сякаш трябва да е нула, но продължете.

SBF:

Опишете го по този начин, може да си помислите, например, че за около пет минути с интернет връзка бихте могли да създадете такава кутия и токен и че трябва да отразява, знаете, трябва да струва около $180 или нещо сложен на пазара за това, нали знаете, това усилие, което влагате в това. В света, в който се намираме, ако направите това, всички ще си кажат: „О, плащане“. Може би е готино. Ако закупите токен за кутия, той ще се покаже в Twitter и ще има пазарна капитализация от 20 милиона долара. И разбира се, едно нещо, което бихте могли да направите, е да направите float много ниска и каквото и да знаете, може би все още не са изтекли 20 милиона долара. Може би това е нещо като, знаете ли, напълно разредена пазарна оценка или нещо подобно, но признавам, че не е напълно ясно дали това трябва да бъде ограничено на пазара, но емпирично бих казал, че ще бъде ограничено на пазара.

Ливайн:

Съгласен съм.

Вайзентал:

Те не трябва да имат никаква пазарна капитализация на теория, но на практика винаги имат. Добре.

SBF:

Така е. И така, и очевидно вече крием част от магическото въздействие, нали? Част от магията е в това как да получите тази пазарна капитализация като начало, но, знаете ли, каквото и да е, нека пропуснем това за секунда. И така, знаете, X токени [are] които се доставят всеки ден, всички тези фантастични подписи са като, ъъ, това е интересно. Например, ако общата сума на парите в кутията е сто милиона долара, тогава тя ще донесе 16 милиона долара тази година в X токени, които ще бъдат дадени за нея. Това е 16% възвръщаемост. Това е доста добре. Ще сложим още малко, нали? И може би това ще се случи, докато в кутията има 200 милиона долара. Така че, знаете, сложни търговци и/или хора в Crypto Twitter, или друг вид подобни партита, отиват и поставят $200 милиона в кутията заедно и започват да получават тези X токени за това.

И сега изведнъж всички казват, уау, хората просто решават да сложат 200 милиона долара в кутията. Това е доста готина кутия, нали? Това е ценна кутия, както се вижда от всички пари, които хората очевидно са решили да бъдат в кутията. И кои сме ние, че да казваме, че грешат в това? Като, знаете ли, това е, искам да кажа, кутиите могат да бъдат готини. Вижте, аз обичам кутиите колкото всеки друг. И така, какво се случва сега? Изведнъж хората прекалибрират като, добре, 20 милиона долара, това ли е? Харесва ли ви пазарната капитализация на тази кутия? И минаха около 48 часа и вече са $200 милиона, дори и от сложни играчи. Те са като, хайде, това е твърде ниско. И те разглеждат тези съотношения, TVL, общата стойност, заключена в кутията, знаете, като съотношение на пазарната капитализация на токена на кутията.

И те са като “10X”, това е лудост. 1X е нормата. И тогава, знаете, цената на токена X се покачва. И сега това е токен за пазарна капитализация от $130 милиона заради, знаете ли, оптимизма на хората, които използват кутията. И сега изведнъж, разбира се, умните пари са като, о, уау, това нещо сега прави около 60% годишно в токени X. Разбира се, че ще взема своите 60% възвръщаемост, нали? Така те отиват и изсипват още 300 милиона долара в кутията и получавате психиатър и след това отива до безкрайност. И тогава всеки прави пари.

Ливайн:

Смятам се за доста циничен човек. И това беше много по-цинично от начина, по който той би описал земеделието. Ти си като, добре, аз съм в бизнеса с Понци и е доста готино.

Вайзентал:

В нито един момент нищо от това не изискваше какъвто и да е икономически случай, все едно други хора поставят пари в кутията. И аз ще го направя и тогава е по-ценно. Така че те ще вложат повече пари и в нито един момент от цикъла не изглеждаше, че описва някаква подобна икономическа цел?

SBF:

Така че, от една страна, Мисля, че това е доста разумен отговор, но нека си поиграя малко с това. Защото това е рамката на това. И мисля, че има някакво депресиращо количество валидност…

Ливайн:

Можете ли да коментирате устойчивостта на това? Защото, знаете, от една страна, вие сте като, добре, трилион долари институционални пари ще влязат в биткойн. И от друга страна, по принцип има много Понци, които са се справили много добре.

Наистина няма какво повече да се добави.

Въпреки това, ако искате да научите повече за „кутии със стойности“ без икономически случай на използване, който отива „до безкрайност“ поради „оптимизма на хората, използващи кутията“, не забравяйте да се регистрирате в срещата на FT на Crypto Assets and Digital Assets Summit от вторник.

Leave a Comment