Rooser набира 23 милиона долара за своята платформа за търговия с морски дарове – TechCrunch

Глобалният пазар на морски дарове е на стойност 253 милиарда долара през 2021 г. и въпреки противоречията около индустрията, тази цифра продължава да расте. Днес стартираща компания, която е създала платформа, за да направи риболовния бизнес по-ефективен и по този начин цялостния процес по-проследим и по-малко податлив на отпадъци, обявява кръг на финансиране, за да поеме тази вълна. Rooser, който осигурява пазар за рибни доставки както за тези, които ловят риба, така и за тези, които купуват на едро, търгуват или дребно, събра 23 милиона долара, средства, които ще използва както за разширяване на повече пазари, така и за продължаване на изграждането на повече функционалност на вашата платформа.

Днес фокусът на компанията е върху управлението на запасите, предоставяйки инструменти, които да помогнат на доставчиците да управляват това, както и да управляват и проследяват продажбите и да оценяват по-широкия пазар за техните продукти. Скоро планът ще бъде добавяне на повече инструменти за контрол на качеството, финансиране на веригата за доставки, персонализиране за купувачи и продавачи, за да се свържат по-вероятни сделки; и по-късно стартъпът също така ще внесе повече бизнес разузнаване и анализи в микса за своите клиенти.

В момента има около 45 “вида” за продажба с общо над 71 000 килограма, но не разкрива конкретен брой клиенти, освен че има повече от 300 активни потребители и е активирал около 50 000 транзакции до момента (бизнес моделът му е комисионна за всяка транзакция).

Index Ventures е начело в този кръг, с участието също от GV (бивш Google Ventures) и Point Nine Capital, както и главния изпълнителен директор и съосновател на Figma Дилън Фийлд и Дейвид Нотакър, съосновател и главен изпълнителен директор на стартиращата транспортна компания и Sender load. Преди тази серия A, Point Nine и Eos Advisory, базирана в Сейнт Андрюс шотландска компания, финансираха базираната в Единбург Rooser с малко над 3 милиона долара, което доведе до общата сума, събрана до около 26 милиона долара. Оценката не се оповестява.

Същността на проблема, който Рузър се опитва да разреши, е, че риболовът е огромна и развиваща се индустрия, но е изградена върху голяма неефективност, неефективност, за която отново и отново е доказано, че е пагубна не само за бизнеса, но и за по-широки икономически и екологични екосистеми.

Джоел Уат, главен изпълнителен директор, който е съосновател на компанията с главния търговски директор Никола Дезормо, главния оперативен директор Ерез Матан и главния технологичен директор Томас Кирога, видя тази ситуация от първа ръка, когато управляваше собствен риболовен бизнес.

Първоначално счетоводител по образование, Уот произхожда от северната част на Шотландия (с акцент, който понякога е трудно да проникне в моето американско ухо), и след години работа в голяма компания, той се завърна в корените и родния си град, за да започне бизнес риболов. – не технологичен пазар и прохождаща игра за анализ на големи данни, а истинска риболовна операция, с мокри подове, хладилни стаи и жълти ботуши, която следва стъпките на семейството му, като баща му и дядо му също работят в риболова.

За почти 10 години операции той увеличи този бизнес до 50 души и оборот от £10 милиона, „и тогава започнахме да виждаме колко неефективен е“, каза той. Най-големият проблем с риболовния бизнес, каза той, е несигурността.

„Там са лодките и рибарството, тези, които превръщат продуктите в неща, които можете да ядете, търговците на едро и дистрибуторите, а след това ресторантите и търговците на риба. Всички те се нуждаят от комуникация един на един, но всъщност има много играчи и много ценови точки“, каза той. Пазарът е огромен (140 000 свързани бизнес субекти само в Европа), но обикновено тези, които работят извън платформата, за да имат достъп до по-големи клиентски бази и да управляват тези взаимоотношения, могат да се справят само с 20 договора наведнъж, без значение колко риба трябва да продадат.

По отношение на рибата за продажба, това също е проблем. Има 250 вида риба, които обикновено се продават в търговията с риба, но когато добавите диапазона от размери и други променливи, получавате това, което Уат каза, че е 35 000 SKU и има малка последователност в ценообразуването в този пейзаж. — Никой не знае колко струва нещо.

Добавете към това многото слоеве от хора във веригата и етапите, с които всеки се справя, и закъсненията, които това води до това, което е много нетрайен продукт, и имате трудна ситуация. За всеки две риби или други морски дарове, извадени от водата, се изяжда само една.

Така Уат направи това, което всеки счетоводител, който изгражда и управлява риболовен бизнес: започна да търси софтуер, който би могъл да помогне за управлението на бизнес аспектите на неговата дейност. Rooser е дума на дорийски диалект, използвана в района на Watt в Шотландия и означава „лейка“.

„Член от екипа на моя риболовен бизнес направи коментар за това как изглежда, че винаги се борим с пожар някъде“, каза Уат. Идеята е, че софтуерът на Rooser сега помага за борбата с тези пожари. Всъщност този софтуер, наречен Sea.Store, беше ефективен и други започнаха да искат да го използват.

Купувачите на платформата могат да набавят морски дарове от 13 страни, въпреки че Исландия, каза Уот, е най-големият доставчик в момента. Що се отнася до купувачите, в момента на Франция се падат 95% от всички продажби.

Наистина Франция е много голям пазар за морски дарове, но не е единственият. Натискането му като основен купувач е било умишлено от страна на Рузър, каза той.

Искахме да се вместим в пазара и след това да развием страна на предлагането“, каза той. “Сега можем лесно да се преместим в други страни, докато се разширяваме в цяла Европа.”

Джорджия Стивънсън, партньорът в Index, който ръководи инвестицията, каза, че част от интереса на Index тук се крие в успеха, който Рузър е имал досега, за да отговори на нуждите на този конкретен вертикал и да изгради пазар, който да му съответства.

„Това позволява по-малко отпадъци, но също така дава възможност на търговците на морски дарове да вършат работата си по-добре“, каза той. И въпреки че има много критици, които критикуват риболовната индустрия за прекомерно изчерпване, изчерпване на запасите и дори самата индустрия изглежда става все по-бюрократична, Стивънсън каза, че вярва, че Рузър е разгледал и двата проблема. „Инвестирахме в категории и инфраструктура, за да бъдем по-устойчиви и виждаме, че Rooser е в съответствие с това.“

Leave a Comment