Twitter приема предложението за поглъщане на Илон Мъск за 44 милиарда долара

Бордът на Twitter се съгласи да продаде компанията за приблизително 44 милиарда долара на Илон Мъск, сделка, която ще доведе до това, че най-богатият човек в света ще поеме контрола върху влиятелната платформа за социални медии.

Обявявайки сделката, Мъск каза, че „свободата на изразяване е основата на функционираща демокрация“ и описа платформата на социалните медии като „дигиталния градски площад, където се обсъждат въпроси, жизненоважни за бъдещето на човечеството“.

Частното поглъщане на Twitter от Мъск може да превърне главния изпълнителен директор на Tesla, който използва платформата, за да атакува регулаторите и критиците, в медиен барон от новата ера, като се има предвид, че милиони хора се доверяват на платформата с доверие. централа в Сан Франциско за новини.

Акционерите на платформата ще получат $54,20 в брой за всяка обикновена акция в Twitter, която притежават при приключване на сделката. Покупната цена представлява 38% премия над цената на затваряне на компанията на 1 април, ден преди Мъск да разкрие, че е придобил 9% дял в компанията.

Мъск каза, че иска Twitter да бъде “по-добър от всякога”, като въведе нови функции, направи алгоритмите си с отворен код, премахне ботове и удостовери “всеки човек”.

„Twitter има огромен потенциал; Очаквам с нетърпение да работя с компанията и потребителската общност, за да я отключа.”

Сделката кулминира поредица от неочаквани ходове на Мъск, които докараха Уолстрийт и Силиконовата долина в застой. В продължение на три седмици Мъск стана един от най-големите акционери на компанията, като му беше предложено и след това отказа място в борда. След това той пусна непоискана оферта за компанията на 14 април на цена от 54,20 долара за акция, което беше широко интерпретирано като препратка към културата на марихуана.

Twitter се опита да попречи на напредъка на Мъск, прилагайки отровно хапче, предназначено да ограничи способността му да спечели значително акционерно участие. Но бордът беше принуден да седне на масата за преговори през уикенда, след като той разкри финансов пакет от 46,5 милиарда долара за сделката.

Директорите на компанията също са получили обаждания от някои от основните й акционери, включително активни и пасивни инвеститори, които ги притискат да приемат офертата, казаха запознати с разговорите. Инвеститорите нямаха малко доверие, че цената на акциите ще се повиши значително повече от предложението на Мъск скоро.

Ако бъде завършена, сделката ще бъде едно от най-големите изкупувания с ливъридж в историята, подвиг, който малцина от Уолстрийт смятаха за възможен предвид размера на сделката. Очаква се сделката да приключи тази година, при условие че акционерите и регулаторните органи са одобрени, съобщиха от компанията.

„Управителният съвет на Twitter предприе обмислен и изчерпателен процес за оценка на предложението на Илон с умишлен фокус върху стойността, сигурността и финансирането“, каза Брет Тейлър, президент на Twitter.

Той добави: „Предложената транзакция ще генерира значителна парична премия и ние вярваме, че това е най-добрият път напред за акционерите на Twitter“.

Мъск е набрал 25,5 милиарда долара дълг, включително 12,5 милиарда долара маржин заем срещу акциите му в Tesla, от група банки, водени от Морган Стенли, неговият финансов съветник. Той също така се ангажира да предостави 21 милиарда долара капиталово финансиране за придобиването, оставяйки го на куката за повече от 70 процента от покупната цена, освен ако не намери други поддръжници.

Сделката все още може да пропадне, ако регулаторите я блокират или ако Мъск не изпълни дяловия компонент на транзакцията. Той е в преговори с няколко богати лица и институционални инвеститори, за да подкрепи тази част от офертата си, казаха хора, информирани за преговорите.

Мъск е законово задължен да осигури средствата за сделката. Има и такса за разпадане, въпреки че нейните условия няма да бъдат известни, докато споразумението за сливане не бъде подадено пред регулаторите на ценните книжа.

Представяйки предложението си в Twitter, Мъск очерта плановете си за облекчаване на политиките за модериране на съдържанието на платформата за социални медии, описвайки себе си като „абсолютист на свободата на словото“.

Републиканците се надяват, че сделката може да проправи пътя на Доналд Тръмп да се върне на платформата, след като бившият президент беше свален заради многократно нарушаване на правилата му относно речта на омразата и дезинформацията.

Изглежда обаче, че Тръмп отхвърля връщане към платформата, като каза на Fox News в понеделник, че ще комуникира чрез собствената си компания за социални медии Truth Social.

Сделката ще доведе до нов период на турбуленция за служителите в Twitter, който наскоро замени своя главен изпълнителен директор, съосновател Джак Дорси, с ветеран инженер Параг Агравал.

Мъск вече разтревожи някои служители, след като повдигна възможността за затваряне на централата на компанията в Сан Франциско, като направи множество други противоречиви предложения, като например заплащане на заплата на членовете на борда 0 долара.

Агравал написа в Twitter в понеделник: „Туитър има цел и уместност, които оказват влияние върху целия свят. Дълбоко горди с нашите екипи и вдъхновени от работата, която никога не е била по-важна.”

Leave a Comment