Westmeath Rose Rachel Duffy печели първия фестивал от 2019 г. насам – The Irish Times

Westmeath Rose Rachel Duffy беше коронясана за 2022 Rose of Tralee, тъй като фестивалът се завърна след двугодишна пауза, предизвикана от Covid.

23-годишният наследник на Limerick Rose от 2019 г. д-р Sinead Flanagan, след като годишният фестивал беше подновен след началото на пандемията.

Говорейки след обявяването, г-жа Дъфи беше обзета от емоции, но каза, че се надява, че е накарала семейството си да се гордее.

„Бих се радвала майка ми да е тук“, добави тя, говорейки за майка си, която почина, когато беше малка.

От малкото градче Rosemount, разположено в сърцето на страната в Co Westmeath, тя завършва NUI Galway с бакалавърска степен по драма, театър и представление и испански език миналата година.

В момента тя работи в традиционния ирландски бар на P Egan в Moate, преди да се върне в университета, за да завърши магистърска степен за учител по испански и английски език.

„В момента обичам работата си, защото се срещам с толкова много нови хора всеки ден, но се надявам да стана учител и да споделя страстта си към езиците и изкуствата с младите хора“, каза тя.

Тя също е „горд член“ на Cill Óige Ladies, нов клуб на LGFA, основан в нейната енория през 2021 г. Тя каза, че е „голям поддръжник“ на момичетата, които спортуват, а когато не играе футбол, е в традиционна музика сесия.

„Розата на Трали“ е повече от „дамско шоу“ и е отражение на „модерната жена“, казаха тазгодишните участници.

Фестивалът се завърна в град Ко Кери тази седмица за двувечерно събитие, което приключи във вторник вечерта.

Тридесет и три рози се качиха на сцената на Kerry Sports Academy в Трали през двете вечери, демонстрирайки различни таланти и хобита за 62-то издание на фестивала.

Тъй като фестивалът често е критикуван, че е старомоден или старомоден, някои от тазгодишните Рози защитиха традицията, добавяйки, че тя „непрекъснато се е движела с времето през годините“.

Тази година организаторите разшириха критериите за допустимост, за да включат жени до 29 години, омъжени и транс жени. В състава тази седмица не се появиха транс или омъжени рози, но включването на тези групи е „огромно нещо“, каза Кери Роуз Едайн О’Конъл.

„Фестивалът е много отворен за транс жени да дойдат и да участват. И това дори е свързано с възрастта: много от момичетата са малко по-големи тази година. Но всъщност мисля, че е малко по-добре поради житейския опит; много от момичетата се грижат за по-малките“, каза тя.

„Тъй като нещата продължават да се променят и разговорите се променят, и начинът, по който светът около нас се променя, мисля, че Rose of Tralee ще се промени и ще се отвори, за да бъде още по-разнообразен, отколкото е сега. Става дума само за провеждане на тези разговори и гарантиране, че всичко продължава напред.”

Дери Роуз Айн Морисън, която стартира шоуто във вторник, каза, че дори разнообразието от професии сред Розите тази година илюстрира колко много се е променило шоуто.

„Виждате всички туитове, които казват „Ето ни, всички вие, прекрасни дами и учители.“ Но имаме голямо разнообразие от различни работни места. Мисля, че тази година наистина отразява съвременната жена“, каза тя.

„Едно от нещата, за които говорихме, беше дали Роуз от Трали нямаше грим. Има дни, когато не мога да се притеснявам, така че просто слагам малко коректор, но тогава идват момичета и всичките са бляскави.”

Г-жа Морисън каза, че е „толкова хубаво“ да има тази комбинация, защото тя показва на малките момичета, че могат да направят едното и другото и да останат такива, каквито искат.

Шейн Макхю, който беше обявен за Роуз Ескорт на годината на церемонията в понеделник вечерта, каза, че фестивалът “последователно” се е адаптирал към времето през годините.

„Промени се, обществото се промени. Остаряло ли е? Отживелица ли е празнуването на женствеността? Не мисля. Не мисля, че някога може да остарее“, каза той.

„Фокусът е върху талантите, силните страни на тези фантастични дами, които излизат напред, за да представят своите родствени области и да бъдат техни посланици.“

През 11-ата си година като домакин на шоуто, Dáithí Ó Sé каза, че има възможност за разширяване на допустимостта още повече в бъдеще и може би е необходимо да седнем и да видим кой друг трябва да бъде поканен “на партито”.

Лудориите във вторник вечер завършиха почти две седмици празненства, като Ó Sé каза, че това е най-посещаваното шоу, в което някога е участвал.

Шоуто в понеделник го включваше в ледена баня, докато във вторник беше неуспешен опит да счупи световен рекорд, като накара близо 1200 присъстващи да участват в Riverdance.

Музиката беше ключов момент в шоуто във вторник, с г-жа Морисън, Дери Роуз, свиреща на пиано, композирано от нея, озаглавено Release, Каван Роуз, Тара Роджърс, пееща Bright Blue Rose, Торонто Роуз Майсен Тинклер, свиреща на барабани на рок музика от 80-те и ирландците група Wild Youth, изпълняваща по време на антракт.

Въпреки емоцията, Ó Sé каза, че най-запомнящата се част от шоуто е това, че Розите споделят истории за живота си и загубата си.

„Някои от Розите имаха много лични истории за загубата на хора и да ги видя да преодоляват това, да могат да се изправят и да дадат резултат по начина, по който са го направили, това винаги е връхна точка. Извън забавлението и игрите има и сериозна страна“, каза той.

Leave a Comment